Facebook ar putea fi amendată dacă va mai localiza utilizatorii în Belgia

de: Bogdan Cristea
10 11. 2015

Cei de la Facebook au iar probleme cu autoritățile din Europa.

După cum scriam într-un articol legislația europeană, pentru o companie precum Facebook, este relativ simplă. ”Dacă o companie se conformează legii din propria țară [membră a Uniunii Europene], aceasta poate opera pe întreg continentul”, scrie Richard Allan, unul dintre oficialii lor, în Financial Times. Lucrurile pare a se schimba, însă. Investigații împotriva companiei au fost pornite în diferite țări precum Franța, Spania, Olanda, Germania, Belgia și Italia.

[related]

În Belgia, de exemplu, rețeaua socială a fost somată ieri să înceteze localizarea utilizatorilor de internet. În cazul în care nu respectă decizia curții, Facebook ar putea fi obligată să plătească peste 250.000 de dolari pe zi. Butonul ”Like”, conform rezultatelor unui studiu efectuat de două universități din Belgia, este metoda prin care rețeaua socială poate urmări activitatea celor care nu dețin un cont. Chiar dacă nu este apăsat, butonul Like poate detecta activitatea celor ce vizitează un site și o poate trimite înapoi către Facebook.

Tot procesul este posibil doar dacă utilizatorul fără cont a vizitat în trecut o pagină de pe domeniul Facebook.com. În momentul în care o astfel de pagină este deschisă, Facebook plasează un ”datr cookie” care va trimite ulterior informații înapoi de fiecare dată când utilizatorul vizitează un site care are butonul Like. Conform Slashgear, cookie-ul rămâne activ timp de doi ani.

Din câte se pare, legislația europeană menționează foarte clar că, pentru a începe urmărirea activității, este nevoie de acordul utilizatorului aproape întotdeauna, existând doar două excepții: este necesară pentru a se conecta la serviciul online sau pentru a îndeplini o acțiune cerută de utilizator.